torstai 24. joulukuuta 2009

Jouluvalmistelujen asialista

(Kerrottakoon aluksi, että rakastan vaimoani enemmän kuin kenenkään muun vaimoa. Ja että vaimo lupasi kertoa vähän täälläkin jouluvalmisteluistamme.)

Tässä muutama päivä on vierähtänyt joulua valmistellessa. Maanantaina olimme vaimon kanssa vielä töissä, mutta tiistai ja keskiviikko menivät aika lailla täysin jouluvalmisteluaskareissa ja -puuhissa. Vaikka joulun pitäisi olla (minun mielestäni) rauhallinen perhejuhla, josta ei oteta stressiä, ja jonka vuoksi ei aleta riitelemään, niin siinä kuitenkin oli käydä. Siis että riidaksi menee.

Meillä, kuten ehkä monessa muussakin suomalaisessa perheessä, vaimo on se, joka luulee tietävänsä paremmin, minkälainen joulu meillä pitää olla: mitä syödään, miten kuusi koristellaan, mitä paikkoja jouluksi pitää siivota jne. Kyllä te varmaan ymmärrätte ja tiedätte. Ja kyllä minäkin tiedän, että se on osa sitä joulumielen valmistamista, että touhuillaan yhdessä. Minäkin leivoin lasten kanssa pipareita. Osaavat joka joulu paremmin ja paremmin leipoa niitäkin. Melkein iso mies liikuttuu, kun sitä ajattelee. (Pidän muuten kovasti piparintuoksusta.)

Mutta jotta pääsisin siihen varsinaiseen asiaan, niin kerrottakoon, että entisessä työpaikassani iso pomo eli esimiehen esimies (jonka nimi oli Annaliisa) oli varsin rasittava tyyppi, ja hänestä usein valitin vaimolleni. Ehkä ei olisi pitänyt valittaa. Tai olisin voinut jättää yhden lauseen sanomatta eilen.

Sanoin vaimolle kesken jouluvalmisteluhäslingin jotain tähän tapaan: "Luettelet noita tehtyjä ja tekemättömiä töitä aivan samalla äänensävyllä kuin Annaliisa aikoinaan kokouksen asialistaa." Siitäkös vaimo sitten riemastui? Kyllä. Mutta asia oli aivan sillä tavalla kuin olin sanonut. Yhtäkkiä tuli kesken imuroinnin - kun vaimo samalla kertoi, että tunnin päästä voisit hakea kuusen sisään - sellainen olo niin kuin olisimme jokin tuotantoyksikkö, joka tekee Uusivirran perheelle joulua. Minusta se ajatus oli kauhea. Pitäisi olla hirveän tehokas, järjestelmällinen, taloudellinen ja kaikkea sellaista, mikä minusta voisi jäädä niihin bisnesmaailman kvartaalianalyyseihin.

Yön yli nukkuminen on vähän asiaan auttanut, mutta joulumieli siinä oli mennä. Molemmilta, minulta ja vaimolta. Kai se joulu tulisi tähänkin taloon ilman vaimon jouluvalmisteluasialistaa: 14 § Siivouksen viimeistely, § 15 Kuusen koristeleminen, § 16 Kinkun paisto ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti