perjantai 13. marraskuuta 2009

Tarve vai jotain aivan muuta?

Ihmiset joskus ilmoittavat käyvänsä tarpeillaan. Ne tarpeet, jotka käydään yleensä sosiaalitiloissa poistamassa, ovat fyysistä laatua ja nimenomaan tarpeellisia, jopa välttämättömiä.

Entä, jos ihminen sanookin tarvitsevansa auton? Onkohan tuollainen auton tarve oikeasti mikään tarve? Tarvitseeko ihminen autoa? Oletetaan vaikka, että tämä ihminen asuu Helsingin Pasilassa, siinä vähän Messukeskuksen pohjoispuolella. Hän voi käyttää julkisia liikenneyhteyksiä. Mihin hän tarvitsee autoa? Tätä minä ihmettelen, eikä tämä ihmettely liity mitenkään siihen, että vaimon veli kertoi olevansa autonostoaikeissa.

Minusta tuollainen auton tarve ei ole mikään tarve, vaan ainoastaan halu näyttää omaa keskiluokkaisuuttaan muillekin, ja sinällään jotenkin vastenmielistä. Miksi pitää ostaa joku kulutushyödyke vain siksi, että olisi samanlainen kuin ne, joihin haluaa samaistua? En minäkään osta kaupasta ituja vain sen vuoksi, että vihreätkin ostavat niitä.

P.S. Jos ihmisellä on kaksi autoa autotallissa, ja hän käy niitä siellä ihailemassa ja potkimassa niiden renkaita, hän ei yleensä kerro käyneensä tarpeillaan.

1 kommentti: