torstai 6. marraskuuta 2008

Kasvissyönnistä

Näin kasvissyöjänä, joka toki syö lihaa välillä, olen joka päivä ja syöntikerta syöntikerran jälkeen valintojen edessä. On nimittäin asia niin, että joka kerta (every single time) valitessa kasvisruokansa, on valittava myös se, syökö epälihaa ilmastonmuutos-, eläinoikeus-, vaiko terveyssyistä. Vegetarianismiahan on ideologisesti ainakin näitä kolmea päätyyppiä. Helppoa se on elämä syöjällä, joka sen kummemmin ei ajattele ruokansa eettisyyttä, vaan ainoastaan niinkin vähäpätöisiä ja pinnallisia seikkoja kuin makua tai ulkonäköä. Usein kuulee niinikään väitettävän, ettei henkilö edes mieti juuri millään tasolla, mitä suuhunsa laittaa. Tätä ei käy kyllä purematta nieleminen asiana, mutta se siitä. Jokaisella olkoon oikeus ruokavalionsa valintaan, mikä ei kylläkään toteudu suuressa osassa maailmaa.

Taidanpa tästä siirtyä sanoista tekoihin ja ryhtyä valmistamaan itselleni ja koko seurueelle illallista, jonka sisällöstä en uskalla julkisesti sanoa mitään. Tähän loppuun voisi vielä todeta, että "näin meillä, miten teillä?", kuten eräs internet-julkisuuden henkilö päättää alinomaa videoreportaasinsa.

3 kommenttia:

  1. Anteeksi vain, mutta en ymmärtänyt, miksi sinun pitäisi joka kerran kasvisruokaa valitessasi päättää siihen syy - jos olet kasvissyöjä, miksi valinta täytyy muka kyseenalaistaa aina syödessään tai selittää jollakin? Minulle kasvissyöjänä riittää oikein hyvin se tieto, että lihansyömättömyys edistää sekä eläinten oikeuksia että omaa terveyttä ja estää ilmastonmuutosta. Ei sitä tarvitse sen enempää kelailla. Oma vegetarismini ei kuulu mihinkään "päätyyppiin" vaan sisältää kaikki luettelemasi syyt (plus sen, että kasvisruoka on hyvää ja edullista).

    VastaaPoista
  2. En tiedä, minkä takia edes syön kasviksi, aivan kuten en keksi lihan syönnillekään mitään pätevää syytä. Ihminen syö sitä mitä on tarjolla.

    VastaaPoista
  3. Anonyymipa osui asian ytimeen. Miksi miettiä kaikkia näitä syitä irrallisina kokonaisuuksina, kun voi ajatella tekevänsä kerralla hyvää monessa mielessä itselleen ja muille

    VastaaPoista