torstai 20. marraskuuta 2008

Talouskasvusta ja työnteosta

Kuuntelinpa sattumalta tänään Tuomas Enbusken erinomaista radio-ohjelmaa. Oikeastaan ei voi puhua sattumasta, kun avasin radion juuri sen vuoksi, mutta se nyt ei ollut olennaista. Kuuntelin vähän sivukorvalla, tosin molemmilla, ja sain poimituksi sieltä ainakin yhden ajatuksen, jonka erinomaisuutta jäin miettimään.

Ohjelmassa otettiin puhelinyhteys Osmo Soininvaaraan (vihr), entiseen kansanedustajaan ja nykyiseen kirjailijaan ja blogittajaan. Hän puhui sellaisesta asiasta kuin työstä ja sen liiallisuudesta. Mieleen jäi erityisesti se, kuinka oivan vertauksen Osmo oli keksinyt liittyen teollistumiseen. Hän kertoili siitä, jos oikein muistan, kuinka kuviteltiin, että koneistumisen myötä ihmisen osa tuotantokoneistossa pienenisi ja päästäisiin vähemmällä työllä, mutta kävikin niin, että työtä tehdään yhä enemmän ja intensiivisemmin. Sitten siihen vertaukseen, jota jo tuossa ylempänä lupailin. Tätä hän vertasi vaihdepyörällä ajamiseen, onhan hän pyöräilijä itsekin: Kuvitellaan yleisesti, että vaihdepyörällä ajaminen on kevyttä verrattaessa sitä vaikkapa perinteiseen Jopoon, joka muuten nykyään valmistetaan Kiinassa, kun tosiasiassa vaihdepyörä tekee ajamisesta rankempaa, kun ylä- ja alamäkiinkin löytyy sopiva vaihde ja aina vain pystyy polkemaan polkemasta päästyään.

Soininvaara on esittänyt vähän sen suuntaisia ajatuksia, että voitaisiin vaikka lyhentää työpäivää sen sijaan, että talouskasvun ylläpitämiseksi raadetaan aina vain enenevissä määrin. Minun järkeeni tällainen ajatus sopii oikein hyvin. Nykyisen elintason luulisi riittävän kaikille osapuolille varsin hyvin, joten minkähän eteen tässä taloutta kasvatetaan? En oikein pysty omassa pienessä mielessäni kuvittelemaan, mikä tässä työn teon vähentämisessä ja sitä kautta talouden pyörien pyörimisen hidastamisessa olisi vikana, mutta ehkä minulle ei ole kerrottu ihan kaikkea, mikä siihen liittyy. Joku ystäväni taisi joskus puhua siitä, ettei Suomi voi noin vain luopua ainaiseen talouskasvuun tähtäävästä ajattelusta, kun kuulutaan Euro-alueeseen ja se. Voi olla perääkin tässä väittämässä, mene ja tiedä. Jos joku tietää, niin jakakaa ihmeessä viisauttanne!

2 kommenttia:

  1. Talouskasvun logiikka on käsittääkseni siinä, että kuluttajien on kulutettava, että talouden pyörät pysyvät pyörimässä. Ja kun talouden pyörät pyörivät, kuluttajilla riittää rahaa ja he voivat kuluttaa.

    VastaaPoista
  2. Talouskasvun logiikka? Talouskasvulla ei ole logiikkaa, tai jos on, on se ylläolevan ekonomistin kuvailema ympyrä, missä ei ole logiikkaa...

    VastaaPoista